Vinařství V8

 

 

 

Většina vinic vinařství Víno Marcinčák leží ve vinařské obci Novosedly. Zde se také nachází moderní výrobní areál a archivní sklepy. Produkce vinařství je zaměřena výhradně na přívlastková vína, sortiment doplňují výběry z cibéb, ledová a slámová vína, která jsou vyhlášenou specialitou vinařství. Při výrobě vína je kladen důraz na kvalitu, přirozenost a jedinečnost, která je dána výjimečností vyhlášených viničních tratí v oblasti.

Veškerá vinná réva je pěstována v duchu organické (bio) produkce a zpracovává se s použitím nejmodernějších technologií. Díky této filozofii vinaře Ing. Petra Marcinčáka vznikají osobitá vína určená pro nejnáročnější milovníky vín. Ročně se vyrobí cca 200 tisíc lahví.

www.marcincak.cz

 

 

 

Vinařství KOLBY s dlouholetou tradicí pěstování vína na jedné z nejstarších viničních tratí v České republice nabízí špičková přívlastková vína z odrůd Ryzlink vlašský, Rulandské bílé i šedé, Chardonnay, Ryzlink rýnský, Sauvignon, Modrý Portugal a Cabernet Sauvignon. Všechna vína vznikají s nejlepší péčí pěstitelů a znalců vína, v každé láhvi se snoubí tradiční vynikající podmínky k pěstování vína v oblasti Pouzdřanské stepi a přes 700 let předávané zkušenosti se špičkovými technologiemi, jimiž vinařství KOLBY disponuje.

Roční produkce vinařství KOLBY se pohybuje okolo 100 tisíc lahví. Vína jsou vyráběna metodou řízené fermentace v nerezových tancích s použitím čistých kultur kvasinek, důraz se klade na rychlé a šetrné zpracování hroznů. Ke zrání červených vín se využívají dubové sudy, které jsou umístěny ve sklepích ze 17. století.

Sídlo společnosti se nachází v obci Pouzdřany.

www.kolby.cz

 

 

 

 

Nové Vinařství patří od roku svého vzniku 2005 k nejprogresivnějším vinařstvím v České republice. A to především díky modernímu přístupu k pěstování hroznů a výrobě vína, kladoucím důraz nejen na kvalitu samotného vína, ale i na kvalitu obalu. Nové Vinařství použilo jako první v České republice moderní šroubové uzávěry a následně i skleněné uzávěry VINO–LOK. V roce 2007 pak získalo cenu „Manažerský počin roku v oblasti designu“, čímž byla ohodnocena enormní snaha vinařství o kvalitní zpracování ambaláže vín.

Nové Vinařství se sídlem v Drnholci obhospodařuje cca 110 hektarů vlastních vinic nedaleko rakouských hranic, asi 70 km severně od Vídně. Vinařství, v čele s ředitelem Petrem Ptáčkem, se může již za pár let své existence pochlubit řadou medailí z nejprestižnějších světových soutěží. Roční produkce se pohybuje okolo 250 tisíc lahví.

 

www.novevinarstvi.cz 

 

 

 

Vinařství Sonberk bylo založeno v roce 2003 a jeho krásné, originální a moderní sídlo, vytvořené architektem Josefem Pleskotem, je první, které leží uprostřed vlastních vinohradů mezi Hustopečemi a Novomlýnskými nádržemi pod Pálavou. Cílem vinařství je šetrná péče o vinohrad s dosažením co nejvyšší přirozenosti a kvality vína. Geologický průzkum, selekce vlastních kvasinek, ruční dělená sklizeň, gravitační technologie - to vše podtrženo nadšením a odborností lidí, kteří zde zanechávají část své osobnosti, zaručuje vznik opravdu mimořádných a jedinečných vín.

Ročně je vyrobeno asi 100 tisíc litrů bílých přívlastkových vín s originálním rukopisem sklepmistra Oldřicha Drápala ml. Vína jsou charakteristická vysokou odrůdovostí, aromatikou, ovocnou šťavnatostí, harmonií a dlouhou dochutí. Hlavními pěstovanými odrůdami vinařství jsou Ryzlink rýnský, Pálava, Sauvignon a Tramín. Špičková vína značky Sonberk získávají pravidelně nejvyšší ocenění na prestižních mezinárodních soutěžích.

www.sonberk.cz

 

 

 

 

Vinařství Volařík se sídlem v Mikulově vstoupilo na český trh v roce 2008. V poměrně krátké době se úspěšně prosadilo, a to zejména díky získaným oceněním - Vinař roku (2011 a 2014, stříbrný v roce 2016),  Champion Valtických vinných trhů (2011, 2013 a 2014) a Král vín za nejlepší kolekci vín (2010, 2011, 2012, 2014, 2015 a 2016).

Vinařství obhospodařuje přes 80 ha vinic v Mikulovské vinařské podoblasti a ročně vyrábí zhruba 250 tisíc lahví výhradně přívlastkových vín. Vinařství klade při pěstování velký význam na polohu vinice a vytváří vlastní řadu vín TERROIR – spojení nejprestižnějších viničních tratí s nejvhodnější odrůdou. Každá trať  svou polohou, podložím a klimatickými podmínkami výrazně ovlivňuje charakter hrozna. Na etiketách vín z kolekce Terroir není dominantní odrůda, ale název viniční tratě - Kotelná, Železná, Ořechová hora, Věstonsko, Purmice, Levá klentnická.

Vinařství se specializuje na bílá tichá vína - vlajkovou lodí jsou Ryzlinky vlašské - ale v nabídce nechybí ani rosé vína a Sekt Volařík vyrobený tradiční metodou. Vinařství nabízí degustace na vinařství i posezení pro skupiny v Křížovém sklepě v Mikulově - s cateringem a cimbálem.

www.vinarstvivolarik.cz

 

 

 

Krásná hora je nejmenší možné vinařství, které dokáže uživit jednu rodinu a to jenom tehdy, když se všichni její členové podílejí na jeho chodu. Ekologicky hospodaříme na 5 hektarech vinic v jiho-jihozápadní trati s mírným sklonem a sprašovým podložím. Ve viniční trati, kterou Cisterciáčtí mniši ve 13. Století nazvali Krásná hora, pěstujeme tradiční francouzské odrůdy – Pinot Blanc, Pinot Gris, Chardonnay, Sauvignon Blanc, Pinot Noir, Merlot. K vinicím se chováme stejně jako k našim dětem, milujeme je, ale snažíme se být důslední a děláme všechno proto, aby z nich vyrostlo jen to nejlepší. Proto jsme umělá hnojiva nahradili bylinami, část postřiků pomerančovým olejem a po žádném z našich keřů nechceme víc než 1 kg zdravých hroznů. Hrozny sbíráme ručně a jejich cesta k našemu vinařství je vždy co nejkratší. Naše rodina vstoupila mezi profesionální vinaře v roce 2005. Vína děláme suchá, často zrající v dubových sudech na jemných kvasničních kalech. Taková nám chutnají nejvíc a nejlépe vystihují viniční trat´, od které máme nejen hrozny, ale i jméno.

www.krasnahora.com 

 

 

 

Vinařství REISTEN bylo založeno v roce 1999 s prvotním záměrem produkovat jen velmi  kvalitní vína určená pro vysokou gastronomii či vinotéky, ale i pro všechny, kdož si chtějí  víno skutečně vychutnat a užít. Tomu byla podřízena nejen volba viničních tratí, výběr  odrůd, způsob pěstování a sklizně, ale v neposlední řadě pak i zpracování hroznů a  samozřejmě celá výroba.

Byly osazeny vlastní vinice a vinařství tak získalo nezávislost na dodavatelích hroznů,  což umožňuje vyrábět stále lepší a lepší vína. V roce 2001 vinohradníci zahájili výsadbu a  poprvé víno výhradně z vlastních hroznů vyrobili v ročníku 2005.

"Chceme, aby naše vína pocházející z vinic nasycených esencemi vůní mateřídoušky, dobromyslu a třemdavy pojila v sobě vášeň i letmé pohlazení slunečních paprsků, byla v nich obsažena hluboká mineralita a kořenitost viničních tratí, a přinášela především radostné potěšení v každém doušku. Vnímáme naše vinařství jako součást národní kultury a našimi víny to dokládáme."

 

 www.reisten.net